Zlatar

Planina Zlatar spada u celinu Starovlaško-raških planina, dužine 22 i širine 12 kilometara prostire se između reka Lima, Uvca, Mileševke i Bistrice. Najviši vrh je Golo brdo sa 1627 metara nadmorske visine. Guste šume, mirisne livade i proplanci, živopisna sela, umerena klima čine je jednom od najlepših planina u Srbiji i značajno turičkom regijom pogodnom za sve vrste turizma (seoski, sportsko-rekreativni, zdravstveno-lečilišni, izletnički, ekskurzivni, lovni i ribolovni).

centar ZlatarZbog svojih prirodnih odlika i lekovitih svojstava vazduha (specifičnog ukrštanja tri vazdušne struje) Zlatar je 2006. godine uredbom vlade Srbije proglašen vazdušnom banjom. Na jednom od njegovih visova nalazi se i specijalna bolnica "Zavod za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardio-vaskularnih oboljenja i arterijskog krvnog pritiska". Pored srčanih bolesnika, ovde se leče i oboleli od anemije, hipertezije i bronhitisa. Njegove blage padine pružaju izvrsne uslove za zimske sportove.

Zlatar zimaGostima su u zimskom periodu na raspolaganju tri ski staze. Najbliža "Brvnari" (50 metara) je staza od 800 metara sa ski liftom dužine 420 metara, staza "Briježđa" od 1000 metara sa žičarom četvorosedešnicom i dečija staza kod hotela "Centar", uz mogućnost iznajmljivanja ski opreme i časova skijanja, a tokom leta trim staze, sportski tereni i dečije igralište.                  

UvacDeset kilometara od Nove Varoši na Zlataru se nalazi i specijalni rezervat prirode "Uvac". Izgradnjom tri brane dolina reke Uvac je potopljena i formirana su tri jezera: Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko (Kokin brod) i Radoinjsko. Uvačko jezero je dugačko oko 27 kilometara a duboko 108 metara. Na njemu se nalazi vidikovac "Molitva" sa kog je pogled na kanjon najlepši. U čistim vodama jezera ima 11 vrsta riba: klen, šaran, skobalj, potočna i jezerska pastrmka, mrena, mladica...

pecinaNajveće atrakcije jezera su beloglavi supovi, menandri, pećine, kao i mogućnost splavarenja i vožnje brodom.

Uvački pećinski sistem sa ukupnom dužinom od 6185 metara je jedan od najdužih pećinskih sistema u Srbiji. Sastoji se od Ušačke i Ledene pećine i jedne jame, obe su bogate pećinskim nakitom.

BeloglaviSUPSimbol Uvca je beloglavi sup (Gyps fulvus) vrsta orla lešinara koja je u našim krajevima bila pred izumiranjem, 1990. godine bilo je samo sedam jedinki, čiji je broj danas narastao na trista što čini koliniju ovih ptica jednom od najvećih u Evropi.

Zlatar nije poznat samo po prirodnim lepotama nego i po kulturno-istorijskim znamenitostima. U blizni se nalazi manastir Mileševa kod Prijepolja, manastir Davidovica u Brodarevu, manatir Banja u Priboju, crkve brvnare u selu Kućani i Radijevići i manastir Dubnica u Božetićima.

Beli Andjeomanastir Davidovicamanastir Banjamanastir Dubnica